Geschiedenis

Geschiedenis

 

JH De Marginaal (1999-2002)

1999: Een aantal jongeren, onder leiding van Koen Van Roey, speelden met het idee om een jeugdhuis op te richten. Dat jaar stond er een eerste fuif op het programma " Welcome to Teknotika land". We hadden nog geen locatie voor het jeugdhuis, we waren zo gemotiveerd dat de fuif toch doorging.

 

Een jaar later kregen we van de gemeente eindelijk een locatie voor De Marginaal. Onze uitvalsbasis: De kleine bar in het Ontmoetingscentrum Berkenhof. De gemeente sponserde een mooie discobar waardoor we van start konden gaan. We ruimden de discobar en onze stuff netjes op na elke avond, zodat de kleine bar van OC Berkenhof verhuurd kon worden in de week. Ons ledenaantal steeg flink na amper een jaar. Jaan Donny nam de fakkel over van Koen.

 

Even dreigde het jeugdhuis de deuren te sluiten, maar door de gemotiveerde leden die mee in het bestuur stapten, hield De Marginaal toch stand. Een jaar langwerken we hard om ons jeugdhuis beroemd te maken: affiches ophangen, flyers proppen in de brievenbussen van heel Kortenberg, een wc rollenverkoop, enz... We kregen er veel nieuwe leden bij, maar veel te traag naar ons goesting!

 

JH 'T Excuus Berkenhof (2002 - 2005)

Na een swot analyse (moeilijk woord voor een grondig onderzoek) werd al snel duidelijk wat we moesten doen. De locatie en onze naam waren de grootste boosdoeners. De oude bar was niet aantrekkelijk en wie wil er nu naar een jeugdhuis gaan dat De Marginaal heet?

 

Het nieuwe Berkenhof werd gebouwd en hier was een plaatsje voorzien voor ons jeugdhuis. Na tal van vergaderingen hebben we gekozen voor de naam jeugdhuis 't Excuus. We openden het derde weekend van november 2002.

Wat stond er in ons jeugdhuis op de openingsavond? Een toog (waardoor we al wat schulden hadden gemaakt) , onze discobar, een gehuurde kicker, enkele stoelen van de gemeente, enkele lege bakken bier (geĆÆmproviseerde tafels). Die dag was er de kroegentocht van Jeugdhuis Den Aap waardoor er al een aardig bedrag binnenkwam. In maart 2003 volgde de officiĆ«le opening, het jeugdhuis floreerde.

 

Tal van feestjes werden georganiseerd: 2 Many Duvels, Pink Pussy, X-mas Party in de sporthal van Erps, dropping, Jungleparty's, Margimix, enz... Het jeugdhuis kreeg een zaalvoetbalclub, een jogclub en een volleybalploeg. Tientallen jongeren zetten zich vrijwillig in om het jeugdhuis uit te bouwen. Ons hoogtepunt: in 2005 een ledenaantal van maar liefst 186 leden! Ons jeugdhuis bleek al snel te klein. Het grote succes veroorzaakte conflicten tussen de jongeren en de mede gebruikers van het nieuwe Berkenhof. Er doken al geruchten op voor een grotere locatie voor het jeugdhuis. Bart Vranckx nam de fakkel over...

 

Check zeker de Groove Deluxe 2014 aftermovie!

Jeugdhuis 't Excuus - Wijngaardstraat 1, 3070 Kortenberg

Erkend door De Jeugdraad Kortenberg